Česky Polski

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Obecní úřad > Akce podpořené dotací > 2023 - Podpora domácího kompostování-obec Chotěbuz

2023 - Podpora domácího kompostování-obec Chotěbuz



Datum konání:
24.11.2023

EU a MZP logo.jpg

Podpora domácího kompostování - obec Chotěbuz

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Cílem projektu je předcházení vzniku odpadův Moravskoslezském kraji.

 


Popis projektu:

Předmětem projektu je pořízení 350 ks kompostérů o objemu 1050 l a štěpkovač. Kompostéry budou umístěny do domácností obce Chotěbuz. Součástí tohoto projektu je také pořízení opakovaně použitelného nádobí (plastové omyvatelné kelímky 0,5l a 0,2l, talířové a příborové sady) a myčka na toto nádobí. Opakovaně použitelné nádobí bude používáno na akcích konajících se v obci Chotěbuz, pořádaných buď přímo obcí, spolky nebo organizacemi obce.

Kompostéry budou ve vlastnictví obce a budou poskytovány občanům zadarmo. Dále bude pořízen štěpkovač, který bude umístěn v prostorách obce, bude obsluhován proškolenými zaměstnanci, kteří budou udržovat porost podél komunikací a chodníků. Občané mohou materiál vhodný ke štěpkování ukládat na určené místo a poté budou mít zdarma k dispozici štěpku pro vlastní použití.

Cíle:

Cílem projektu je zefektivnit zpracování separovaného odpadu, zkvalitnit tvorbu kompostu, který následně opětovně využijí občané obce. Domácí kompostování velmi efektivně přispívá ke snižování obsahu organických hmot v komunálním odpadu. Organický odpad se zpracovává přímo v domácnostech. Podpora domácího kompostování je tak určitě jednou z cest, jak snížit množství bioodpadu ve směsném komunálním odpadu. 

V rámci obce Chotěbuz dojde k odbourání používání jednorázového nádobí na veřejných obecních akcí a zároveň tak dojde k motivaci občanů, aby jednorázové nádobí nepoužívali ani ve svém soukromí. Obec má snahu chovat se co nejvíce ekologicky a chce se vyvarovat používání jednorázového nádobí úplně.

Financování:

V rámci výběrového řízení na zakázku malého rozsahu byla pro dodávku kompostérů a štěpkovače vybrána firma SDO Technika s.r.o., Šenov u Nového Jičína a pro dodávku myčky a gastro vybavení firma Gastromania CZ s.r.o., Český Těšín. 

Pořízení výše uvedeného bude stát zhruba 2,3 mil. Kč s DPH. Dotace Evropské unie bude ve výši bezmála 1,9 mil. Kč.  

Publicita